P-kassan

Logga in

Hur fungerar p-kassan?

Vi som är medlemmar i p-kassan hjälps åt att betala varandras tilläggsavgifter. Om du åker fast betalas din tilläggsavgift av övriga medlemmars medlemsavgifter.

P-kassan administreras av planka.nu och drivs helt ideellt, dvs ingen får någon ersättning eller tjänar några pengar på den. En del av fonden används till kampen för avgiftsfri kollektivtrafik och för att stötta papperslösa som riskerar större problem vid biljettkontroller.

P-kassan i Stockholm har funnits och fungerat sedan 2001, dvs i ca 23 år.

Vanliga frågor

Hur går jag med?
Bli medlem här och betala för ett medlemskap. Du kan tidigast påbörja ditt medlemskap nästföljande dag.

Hur gör jag om jag åker fast?
Om du var medlem när du åkte fast, så behöver du betala in en självrisk (100 kr) och även skicka in tilläggsavgiften med post till oss.
Logga in och följ instruktionerna på sidan för att registrera en tilläggsavgift.

Kan man gå med samma dag som man fått tilläggsavgiften?
Nej, p-kassan skulle inte fungera om folk väntade med att gå med tills de åkt fast. Ditt medlemskap kan börja gälla tidigast dagen efter du skaffar det.

Har ni Swish? Autogiro? Stående överföring?
Nej, tyvärr inte. Vi vet att det skulle vara smidigt att ha. Du behöver än så länge betala in medlemsavgiften manuellt om du vill förnya ditt medlemskap, men du kan välja att få en påminnelse.

Varför är datumen för mitt medlemskap preliminära? Kan ni bekräfta mitt medlemskap?
Medlemskapet börjar gälla tidigast den dagen vi får in pengarna på vårt konto. Men du behöver inte vänta på att vi ska bekräfta betalningen om du vet att du betalat i tid. Vi får pengarna efter en bankdag, på helger dröjer det till måndagen. Men vi administrerar medlemskapen manuellt ungefär en gång i veckan. Innan dess kan vi inte bekräfta inbetalningen, men medlemskapet börjar ändå gälla om du har betalat i tid. För att inte riskera glapp mellan medlemskap pga helger kan det vara smart att förnya några dagar innan medlemskapet går ut.

Varför finns ni inte i X-köping?
P-kassan finns där någon har startat en. Starta en liten egen p-kassa med ett gäng kompisar? Sen kan ni skala upp. Göteborgs p-kassa finns här

Funkar detta verkligen?
Det verkar så. Det har funkat i över 20 år hittills åtminstone.

Varför ska man planka?
Kollektivtrafiken är stadens livsnerv. De som inte kan ta del av den hamnar utanför samhället. Men alla har inte råd. Det bästa vore ju om kollektivtrafiken var avgiftsfri, då skulle ingen som behövde resa behöva planka. Vi jobbar för det också. Läs mer om vad vi tycker på planka.nu

GDPR?
Vi är inte intresserade av dina personuppgifter annat än för att hålla koll på vilka som är medlemmar. När du går med kan du välja om du vill få mailpåminnelser eller uppdateringar om kampen för avgiftsfri kollektivtrafik. Du kan begära att gå ur och vi rensar gamla medlemskap osv. Läs mer i vår personuppgiftspolicy.

Vad har ni för plusgironummer?
147 68 45-1

Fler frågor?
Maila sthlm@planka.nu